în această perioadă am continuat construcția și asamblarea preliminară a componentelor microreactorului portabil cu plasmă rece pentru obținerea combustibilului biodiesel.
Schema bloc a microreactorului este prezentată în Figura 1.
"Rezervorul de amestec" conține un amestec omogen de ulei vegetal și alcool metilic. Reacția de obținere a combustibilului biodiesel se va desfășura fără participarea unui catalizator chimic, astfel, produșii de reacție nu vor necesita o neutralizare ulterioară.

 
Figura 1. Schema bloc a microreactorului.
Utilizând incinta-reactor care a fost proiectată și construită în prima parte a proiectului, am efectuat un al doilea studiu de activare, care a vizat îmbunătățirea proprietăților de difuzie a plasturilor polimerici dopați cu substanțe anti-inflamatoare (proiectați pentru a fi utilizați la tratarea afecțiunilor articulare inflamatorii).
Au fost preparate membrane-acceptor (sub formă de plasturi) din polimerul numit k-carrageenan, dopate cu următoarele substanțe anti-inflamatoare: curcumin (polifenol extras din rădăcina plantei Curcuma longa) și morin (pentahydroxi-flavonă, extrasă din structura plantelor din grupa Moraceae).
În cadrul studiului, s-a urmărit cantitatea de substanță activă care a difuzat în volumul de probă, în funcție de timp, utilizând metoda difuziei transdermale.
Pentru aceasta, au fost proiectate și construite în Institut (INCDTIM Cluj-Napoca), patru celule de difuzie statică, de tip Franz. Am comparat valorile obținute pentru plasturii tratați în plasmă rece cu valorile obținute pentru polimerii etalon (ai căror suprafață nu a fost activată).
Rezultatele acestui studiu vor fi publicate în articolul cu titlul:
"Plasma activated transdermal films containing curcumin and morin in k-carageenan matrix" (articolul este în curs de editare).