INCDTIM

Configuratii ordonate de nanoparticule feromagnetice si superparamagnetice

Contract nr:

71-119 / 2007

 

 

 

Prezentare generala

Obiective

Etape

Parteneri

Personal

Rezultate

Publicatii

Colaborari internationale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact:

Dr. Ioan-Ovidiu Pana

ovidiupana@yahoo.com

Rezultate:

 

Etapa I     Etapa II    Etapa III    Etapa IV


 

 

Etapa II

S-au realizat ansambluri de NP super - PM de Ni si Co precum si de tip „core-shell” (CS) având distribuţie dimensionala îngustată.

S-a efectuat caracterizarea compoziţională prin ICP-AES si XPS a nanoparticulelor compozite de tip core-shell având distribuţia dimensionala îngustă;

Prin utilizarea masuratorilor de XPS in cazul ambelor sisteme de tip core-shell  s-a putut identifica calitativ si semi-cantitativ compoziţia nanoparticulelor. Formarea structurii core-shell a fost evidenţiata atât in cazul sistemului Fe@Au cat si pentru sistemul LSMO@Au prin XPS efectuat dupa corodari succesive prin bombardament controlat cu ioni de Ar.

A fost Investigata morfologa si structura nanoparticulelor prin TEM si XRD. S-a determinat ca majoriatea atomilor se afla in nanoparticulele de dimensiune mare. In acest mod se explica valorile mai mari ale dimensiunilor nanocristalitelor calculate din analiza profilului de linie  XRD in raport cu dimensiunile reale medii observate din imagini TEM.  Din analiza distributiilor fractiilor volumice rezulta ca nanoparticulele cu dimensiuni mici sunt mult mai numeroase decat cele cu dimensiuni mari.

S-a determinat corelaţia dintre proprietatile magnetice ale nanoparticuleor super-PM, dimensiunea si distribuţia dimensionala ingustata realizata. Au fost obtinute curbele de magnetizare in funcţie de câmpul magnetic aplicat M = f(H). A fost calculat diametrul caracteristic magnetic D0(m), dispersia distributiei diametrelor magnetice s(m), magnetizarea de saturatie MS prinntr-un procedeu de fitare a curbelor de magnetizare pentru probele de tip core-shell. Din analiza dependentelor de temparatura de tip FC si ZFC ale magnetizarilor s-a calculat aşa numita relaxare magnetica termica (TRM). Folosind valorile volumelor magnetice Vm ce rezulta din fitarea M(H) s-au determinat constantele de anizotropie efectiva Keff .

Au fost investigate modificarile induse de ingustarea distributiilor dimensionale asupra proprietatilor optice ale nanoparticulelor acoperite cu Au cu diferite grosimi. A fost determinata dependenta de concentraţia de Au (grosimea invelisului de Au al nanoparticulelor de tip LSMO@Au) in frecventei de rezonanta a plasmonilor. se constata ca cu cat cantitatea de Au este mai mic si distribuţiile după dimensiuni mai înguste cu atat deplasarea maximului de rezonanta plasmonica este mai mare.

S-au obţinut de structuri de NP super-paramagnetice in matrice de alumina poroasa

Au fost testate (i) Metode bazate pe umezire, (ii) Infiltrare pe strat precusor, (iii) Metode bazate mezirea in solutie

S-a efectuat caracterizarea morfologica, structurala si magnetica a structurilor de NP super-PM in matrici de alumina poroasa

Pentru a se certifica daca nanoparticulele de manganit LSMO acoperite cu Au au fost dispersate uniform in toata masa de tuburi de PS s-a procedat la analiza elementala utilizând spectroscopia XPS.

S-a efectuat Sinteza controlata a NP de tip feromagnetice (hard) pe baza de aliaje FePt si CoPt.